MY TRIBUTE TO ANDRAÉ CROUCH

Andrae Crouch  Hans Tims met onderschriftOp 8 Januari van dit jaar overleed de Gospel legende en vader van de moderne Gospelmuziek Andraé Crouch. In het Northrigde Hospital Medical Center te Los Angeles. Sandra, zijn tweelingzus stuurde hierna het volgende bericht de wereld in: “Vandaag is mijn tweelingbroer en beste vriend heengegaan om voor altijd bij de Heer te zijn. Ik heb geprobeerd hem hier te houden maar God hield meer van hem” Andrae Crouch genoot grote internationale bekendheid. Zijn liederen als “The Blood Will Never Lose Its Power”, “My Tribute (To God Be The Glory)” en “Soon And Very Soon” staan op de songlist van elke gerenommeerde Gospelartiest en worden vandaag nog wereldwijd in duizenden kerken gezongen. Crouch was een succesvolle artiest die als Gospelzanger, songwriter en producer samenwerkte met Stevie Wonder, Elton John, Madonna en Michael Jackson. Zijn originele muziekarrangementen werden gebruikt in de Hollywoodfilms “Color Purple” en “The Lion King”. Hij ontving 7 Grammy Awards en een ster op de “Hollywood Walk of Fame”. Ondanks zijn invloed in de seculaire muziek heeft hij nooit enige concessie gedaan aan het evangelie. Integendeel, zijn onvoorwaardelijk geloof en krachtige getuigenis van Jezus Christus bracht hem veel respect. De voorgangerszoon die op 1 juli 1942 samen met zijn zus Sandra als tweeling werd geboren, speelde al op 11 jarige leeftijd piano in de kerk van zijn vader. Op 14 jarige leeftijd schreef hij zijn eerste Gospelsong.

Crouch wordt genoemd als sleutelfiguur en meest invloedrijke Gospelmusicus van de zestiger en zeventiger jaren. Mijn eerste persoonlijke kennismaking met Andrae Crouch gaat dan ook terug tot die jaren, om precies te zijn 1972. Als jonge journalist was ik in Amerika om verslag te doen van de “Jesus People Movement”, een beweging waardoor ontelbare hippies in Jezus geloofden. In het Dallas Stadium in Texas waren honderdduizend jongeren verzameld om te luisteren naar Billy Graham en andere bekende sprekers en een groot aantal bekende musici deden hun opwachting, waaronder Johnny Cash en Kris Kristofferson. De tot dan toe voor mij onbekende zanger Andrae Crouch met zijn begeleidingsgroep “The Disciples” maakten op mij en een groot aantal bezoekers de meeste indruk. Ik was dan ook verguld toen ik ze een paar dagen later opnieuw in Dallas zag optreden tijdens een massa bijeenkomst met tweehonderdvijftigduizend bezoekers. Na deze bijeenkomst werd ik aan Andrae voorgesteld die mij uitnodigde hem de volgende dag te bezoeken en voorstelde om samen een dag in Dallas door te brengen. Die dag blijft altijd in mijn geheugen gegrift. De vriendelijke, ontspannen, eenvoudige maar charismatische zanger en musicus bezorgde mij de dag van mijn leven. Toen ik hem vertelde waar ik vandaan kwam, besloot hij samen met mij, midden op straat neer te knielen en te bidden voor het hem tot dan onbekende Nederland. Later zou hij meerdere keren voor optredens ons land bezoeken.

My Tribute – mijn eerbetoon - geldt dan ook Andraé Crouch, een groot zanger en musicus, een prachtig mens, een man van God, die niet alleen mij, maar miljoenen anderen heeft gezegend met zijn tijdloze Gospelmuziek.

Hans Tims

Nieuws